V úterý jsem si založila žitný kvásek, že teda taky zkusím ten domácí chléb... podle popisu a obrázků na netu se mu dařilo. Ve středu dopoledne jsem ho přikrmila a večer už mi šel ze sklenice naproti :-) tak jsem ho přendala do větší nádoby a včera přikrmila znovu. Jak jsem se pak při pátrání na netu dozvěděla, přikrmila jsem ho včera 400g žitné mouky a vlažnou vodou a nechala do rána být... ráno jsem měla mísu plnou kvásku:-) ubrala jsem si asi 5 lžič a uložila do chladna pro příští pečení.
Do zbytku jsem přidala pšeničnou mouku, sůl a vodu a pak jsem hnětla a hnětla :-) Poté jsem vyklopila těsto na vál a dle pokynů překládala a mačkala dokud si těsto nenabralo další mouku a přestalo se lepit. Bochánek jsem přikryla utěrkou a nechala 30minut odpočívat. Všechno vypadalo jak podle návodu až mě to překvapovalo a čekala jsem, kdy přijde nějaká zrada.
Jelikož jsme doma neměli ošatku, použila jsem proutěný košík obdélníkového tvaru, pořádně vymoučnila a těsto přendala, aby mohlo dál kynout. Po třech hodinách kynutí jsem vyhřála troubu a překlopila chlebík na horký plech... a šup, je tu zádrhel... proutěný košík mě pěkně vypekl. Těsto se mi na dně dostalo mezi proutí a při vyklápění mi celá spodní část těsta zůstala v něm, takže tvar netvar, na plechu jsem měla rozlitou placku:-( při pečení se to trochu zvedlo, k jídlu to je, kůrka je dokonce naprosto dokonalá, jen ten vzhled stojí za prd... no tak snad příště
 |
Uhnětené těsto před "překládáním" |
 |
Těsto už nelepí a teď bude 30minut odpočívat |
 |
po přendání do ošatky |
 |
po hodině kynutí |
 |
po další hodině kynutí |
 |
a po třech hodinách... |
 |
a takhle vypadá finále |
 |
k jídlu to je, ale vypadá to hrozně:-( |
No a co, jenom trošku placatější, tvar bych neřešila, hlavně, že dobře chutná!
OdpovědětVymazatNáááhodou! Báječně se ti povedl! Ale úplně jsi mi evokovala vzpomínku z dětství :-). Jednou jsme koupili od Vitany jakýsi čokoládový dort.
OdpovědětVymazatUmíchala jsem to, upekla (pekla jsem cca od 11 let, bavilo mě to a baví dodnes, na rozdíl od vaření), nicméně to při pečení pak popraskalo a když to viděl můj tatínek, tak prohlásil, že to vypadá jak kravské h.... :-D. Bylo to chuťově vynikající, jen design se prostě nepovedl a od té doby jsme tomu tak i říkali :-).
Ale ty máš krásný chléb, jen trošku placatější!
děkuju holky :-))) teď oddechuju před pokusem č.2 :-)
OdpovědětVymazathned bych si dala ...
OdpovědětVymazatPeg
Tak až se odhodlám k druhému pokusu, kousek Ti schovám :-)
OdpovědětVymazatNa tvaru přeci nezáleží, hlavně, že chutná. To je nejdůležitější!
OdpovědětVymazat